Články
Top

Světový pohár v biatlonu

Světový pohár v biatlonu představuje neodmyslitelnou součást zimní sportovní sezóny. Jedná se o nejprestižnější biatlonový seriál závodů, jehož historie sahá až do roku 1977. Na každý závod nominuje národní trenér reprezentanty a reprezentantky dle svého uvážení a na základě jejich předcházejících výkonů, ať už ve světovém poháru či v závodech IBU Cupu, jenž je považován za druhý nejprestižnější seriál biatlonových závodů. 

Celkem se během sezóny světového poháru soutěží v 6 disciplínách (vytrvalostní závod, sprint, stíhací závod, závod s hromadným startem, štafeta, smíšený závod dvojic), z nichž každá skýtá jiné úskalí a dokonale tak prověří všestrannost biatlonistů a biatlonistek. Aktuálně na biatlonisty a biatlonistky během více než 4 měsíce trvající sezóny čeká 10 zastávek světového poháru. 

Pojďme si tedy představit ty nejznámější závody světového poháru a rovněž i ty nejlepší biatlonisty, které světový pohár momentálně nabízí či kteří zářili v nedávné minulosti.

 

Hvězdy světového poháru v biatlonu

 

Martin Fourcade

Nejúspěšnější biatlonista, který kdy ve světovém poháru působil. V loňské sezóně se zapsal zlatým písmem do historie, když jako první biatlonista dokázal vyhrát světový pohár posedmé. 

Johannes Thingnes Bø

Aktuálně největší konkurent Martina Fourcada, jenž mu po čas minulé sezóny vehementně šlapal na paty a o pouhopouhých 89 bodů mu unikl premiérový triumf ve světovém poháru.

Ole Einar Bjørndalen

Žijící legenda tohoto sportu. Tento norský fenomenální biatlonista si mezi lety 1996 až 2009 naprosto podmanil světový pohár, když během této dlouhé doby nikdy nechyběl na pomyslných stupních vítězů celkového pořadí, s dechberoucí bilancí 6 prvních, 6 druhých a 1 třetího místa!

Kaisa Mäkäräinen

Ikona ženského biatlonu, která je proslulá zejména svým rychlým během. Bohužel její střelba nebývá jedna z nejpřesnějších, což má za následek i to, že se jí nikdy v životě nepodařilo ukořistit medaili z olympijských her. Ovšem ve světovém poháru se jí daří o poznání lépe, již třikrát ho dokázala opanovat, naposledy v loňské sezóně.

Magdalena Forsberg

Držitelka největšího počtu triumfů v celkovém pořadí světového poháru, celkem jich má na svém kontě 6. Co dodává tomuto, už již tak skvělému počinu, na obdivuhodnosti, je fakt, že všech 6 vítězství získala v řadě za sebou!

Jiřina Adamičková a Gabriela Soukalová

Světový pohár v biatlonu poznal za svojí více než 40 let trvající historii i 2 české vítězky, kterými se staly Jiřina Adamičková a Gabriela Soukalová. První zmiňované se to podařilo ještě pod vlajkou Československa v sezóně 1989/90, Gabriela Soukalová se pak z celkového vítězství radovala v sezóně 2015/16.

 

Významné závody světového poháru v biatlonu

 

Nové Město na Moravě

Jediný závod světového poháru na našem území. V roce 2013 se zde konalo i mistrovství světa, které bylo mnohými odborníky označováno jako jedno z nejpovedenějších.

Této zastávce světového poháru pomohl i fakt, že biatlon v České republice zažil (a zažívá) obrovský boom po úspěších našich reprezentantů a reprezentantek na mezinárodním poli a každoročně tak Vysočina Aréna praská ve švech. 

Bohužel v sezóně 2017/18 se Nové Město na Moravě nevešlo do nabitého kalendáře světového poháru, ovšem v sezóně 2018/19 se čeští fanoušci opět dočkají zastávky světového poháru na našem území.

 

Oberhof a Ruhpolding

Zastávky světového poháru v Německu, kde je biatlon jedním z národních sportů, v našem výčtu rozhodně chybět nemohou. Závody v Oberhofu a Ruhpoldingu jsou po dlouhá léta neodmyslitelnou součástí kalendáře světového poháru a patří k tomu nejtradičnějšímu, co světový pohár nabízí.

Každoročně na tyto závody zavítají desítky tisíc diváků, kteří vytváří jedinečnou a neopakovatelnou atmosféru a ženou německé reprezentanty k co nejlepším výsledkům.

Rychlý kontakt

Prostřednictvím následujícího formuláře nám můžete zaslat jakýkoliv dotaz či připomínku.
Odeslaný text bude doručen na adresu objednavky@pohary-bauer.cz.