Články
Top

Tipy na levné jídlo na sport

Proč to nepřiznat, hodně z nás jistě touží po vysportované a vypracované postavě. Jistě, kdo by nechtěl vypadat jako sportovec, svalnatý, štíhlý, silný, dokonalé lákadlo pro svůj protějšek. Ovšem není to úplně snadné. Kromě velkého množství fyzické práce, která vám umožní spálit hodně energie (a tím přeměnit tukovou hmotu na svalovou hmotu) a spoustu času stráveného běháním nebo posilovaním, je také potřeba přiupravit jídelníček, aby tělo dostávalo cukry (které jsou základním zdrojem energie), proteiny (které nám umožňují zesílit a zpevnit naše svaly) a další živiny, ale zároveň se také vyvarovat zbytečným tukům.

Co tedy jíst? U sportu je velmi důležité právě i hospodaření s jídlem a vodou. Pitný režim je nutné dodržovat, to je bez debat. A pokud jde o jídlo, neplatí, že by člověk neměl jíst před sportem ani po něm. To je špatně. Ovšem je potřeba vybrat vhodné jídlo. Především takové, které má dostatek živin, ale málo tuků, ideálně ne smažené a ne s olejem. Před sportem je dobré najíst se tak akorát, nepřecpat se, ale ani nehladovět, aby mělo tělo dostatek látek, které spálí. Než začneme sportovat, je vhodné dát si třeba lehké celozrnné pečivo s máslem, sýrem, případně ovoce, zdravý jogurt nebo müsli. Mezi jídlem a cvičením by pak měla být určitá pauza.

Během sportu by člověk jíst neměl vůbec, a pokud už je to nutné, třeba při dlouhodobější zátěží, nemělo by to být nic těžkého, opět spíše lehčí věci - ovoce, zelenina, pečivo, případně třeba lehký salát (pokud sportem strávíme celý den a potřebujeme udržet v rozumných mezích i denní režim snídaně - oběd - večeře).

Jakmile dosportujeme, tělu samozřejmě vyhládne, protože se hlásí o doplnění spálených živin. Jistě nás bude lákat dát si hamburger, hranolky nebo dobrý steak, ale pokud má mít cvičení smysl, pak je lepší těmto lákadlům odolat a dát si třeba masový vývar, rýži se zeleninou, plátek ryby, nebo brambory (ale ne americké nebo hranolky!). Prostě přizpůsobit stravu potřebám těla. Uvidíte, že se vám bude sportovat mnohem lépe, upravíte si postavu, a nejspíše ušetříte i na jídle. Kousek ryby s bramborem vás vyjde mnohem levněji než grilovaný steak s tatarkou, opečenou zeleninou a hranolkami. A uvidíte, že i vaše tělo se vám za to jistě odmění zdravě vypadající postavou.

Rychlý kontakt

Prostřednictvím následujícího formuláře nám můžete zaslat jakýkoliv dotaz či připomínku.
Odeslaný text bude doručen na adresu objednavky@pohary-bauer.cz.