Články
Top

Slavní čeští sportovci

Vybrat ty nejlepší z nejlepších je vždy těžké. Nechceme nikoho opomenout a tak se těšte na další díly.

1. Emil Zátopek

Zdroj: Nizozemský archiv. 

Symbol všech běžců i bojovníků v životě. Emil Zátopek běhal, kde se dalo. I na jeho vojenské službě v Hranicích na Moravě otvírali všechny dveře ve vojenských kasárnách, aby mohl každý den trénovat během služby.

K výčtu jeho ocenění – nejlepší světový sportovec z let 1949 a 1952, mnohonásobný světový rekordman. Emil Zátopek běhal tratě na 5 000 m, 10 000 m a maraton. Na všech tratích vylepšoval světové rekordy a vyhrával si přízeň světového publika. Získal 4 olympijská zlata.

Emil Zátopek nám ukazuje, že být nejlepší pramení ve vytrvalé přípravě a neustálém zlepšování sama sebe. V osobním životě měl také velké štěstí. Jeho žena Dana je další slavnou českou atletkou a potkali se díky sportu a zůstali spolu až do jeho smrti.

Emil Zátopek zemřel v roce 2000, ale pro náš národ bude žít navždy.

2. Věra Čáslavská

Zdroj: Wikipedia.

Sportovci musejí bojovat s dalšími na sportovních turnajích. Boj Věry Čáslavské však byl také proti politickému systému. Díky tomu jí bylo častokrát znemožněno, aby se sportovních klání vůbec účastnila.

Věra Čáslavská, která zemřela 30. srpna tohoto roku, je mezi sportovními gymnasty legendou. Dodnes drží rekord v počtu jednotlivých olympijských medailí. Byla odvážná a nebála se, většinu času trávila v tělocvičně a pracovala na sobě velmi intenzivně.

Díky jejím výstupům proti komunistické vládě dokonce hrozilo, že ji zavřou a zakážou jí odjet na olympijské hry. Naštěstí se tak nestalo a tyto hry stvořily další světovou legendu v historii našeho sportu.

Srdce všech si získala odmítnutím uctít hymnu sovětského svazu, který okupoval tehdejší Československo. Rozhodčí neprávem udělili dvě zlaté medaile jí a sovětské gymnastce. Touto chvílí se zapsala do historie a zpět do vlasti přijela s manželem, kterého si vzala přimo na hrách. Pár přívítaly zástupy Pražanů.

Její osobní život ale tak úspěšný nebyl a po konci sportovní kariéry (i díky zákazu), prožila v ústraní.

Věra Čáslavská je žena, která jako Emil Zátopek byla vytrvalá a věděla, že když člověk chce, dostane to.

3. Jarmila Kratochvílová

Zdroj: Wikipedia.

Je nejlepší českou atletkou na střední a krátké tratě. Dodnes drží světový rekord v běhu na 800 m a to od roku 1983. To je nejdéle platný světový rekord v ženské atletice.

Jarmila Kratochvílová drží také národní rekordy na 100, 200 400 i 800 m. To ji také katapultuje na pozici nejúspěšnější české běžkyně. V současnosti se věnuje kariéře trenérky. 

Rychlý kontakt

Prostřednictvím následujícího formuláře nám můžete zaslat jakýkoliv dotaz či připomínku.
Odeslaný text bude doručen na adresu objednavky@pohary-bauer.cz.