Články
Top

Americký fotbal vystupuje z filmového plátna

Na americký fotbal jsme dříve mohli narazit pouze ve filmech. Dnes je již situace jiná a popularita amerického fotbalu stoupá napříč Českou republikou. Jestliže o americkém fotbale ještě mnoho nevíte, čtěte dál. Nastudujte pravidla a běžte se na nějaký zápas podívat. Americký fotbal vás chytne za srdce! Jedná se totiž o komplexní týmový sport, při němž se uplatňuje strategie , podpořená odvahou hráčů a jejich fyzickou kondicí. Tým bojuje za vítěžství jako jeden muž a každý zápas je dechberoucí podívanou. Vychutnáte si ji však plnými doušky pouze, pokud budete vědět, co se na hřišti děje.

Porada týmu Znojmo Knights v počátku zápasu – zápas Znojmo Knights vs Teplice Nordians 19.4.2015 ve Znojmě

Základy základů

Postupně si nyní projdeme odpovědi na základní otázky, které je dobré znát před tím, než na zápas vyrazíte. Hra je mnohem složitější a pro opravdové znalce je tento text jen lehkým rozehřátím – mohli by vám hodiny a hodiny vyprávět o různých taktikách, strategiích, zvratech a kombinacích. Pojďme se do toho pustit.


Kolik je ve hře hráčů?

V české republice se hraje Česká Liga Amerického Fotbalu, která je rozdělena na 5 divizí. Divize I, II a III jsou “jedenáctkové“, divize IV a V jsou divize “osmičkové“. Jedná se o označení podle počtu hrajících hráčů. V tradičním americkém fotbale proti sobě stojí 11 hráčů za každý tým. Tým amerických fotbalistů by měl mít útočnou jedenáctku (offence), obrannou jedenáctku (defense), náhradníky a hráče do special týmů. Dohromady tedy jeden tým může mít 30-50 hráčů. V případě, že se jedná o osmičkový tým, hráčů je samozřejmě méně.

Jak vypadá hřiště?

Klasický americký fotbal se hraje na hřišti, které je dlouhé 120 yardů a je rozděleno na 12 stejných dílů po 10 yardech. Poslední zóna na každé straně je endzóna, na jejímž konci jsou umístěny dvě vertikálně ukotvené vysoké tyče, které slouží jako branka. Šíře hřiště je 34 yardů. Abyste si vytvořili představu, jeden yard má 0,91 metrů. Pro přehlednost zápasu je každých deset yardů na hřišti označeno.


Jak dlouho se hraje?

Hrací doba trvá 60 minut a je rozdělena do 4 čtvrtin po 15 minutách. V polovině zápasu, tedy mezi 2. a 3. čtvrtinou je zařazena čtvrthodinová přestávka. Po 1. a 3. čtvrtině se otáčí strany, aby každý tým hrál jednou za polovinu hry na každé straně. Rozhodčí v průběhu zápasu zastavuje čas v případech jako je např. zranění hráče, vyběhnutí útočícího hráče do outu nebo když jeden z týmů skóruje.


Průběh zápasu

Čím začíná zápas?

Zápas začíná Coin tossem (hodem mincí). Hostující tým si zvolí pannu nebo orla. Tým, který v hodu mincí zvítězí, si pak vybírá, zda bude přijímat výkop soupeře (recieve), bude první vykopávat (kick) nebo kterou stranu chce bránit. Zvolit si také může až v poločase a současnou možnost volby přenechá protihráči.

Během jednoho drivu jeden tým útočí (offense) a druhý tým brání (defense). Útočný tým má v držení míč a jeho úkolem je dostat jej do soupeřovi endzóny. Obranný tým se tomu snaží zabránit.


Co je to ten drive?

Drive je série útočných pokusů, při nichž se útočný tým snaží dostat míč do soupeřovy endzóny. V rámci jednoho drivu má útočný tým 4 pokusy (downy), aby překonal 10 yardů. V případě, že uspěje, získá další 4 pokusy na překonání dalších 10 yardů. Tímto způsobem útočný tým postupuje, dokud se nedostane do endzóny soupeře.

Každý pokus o překonání 10 yardů je malou hrou sám o sobě. Tyto hry se nazývají plays (útočné pokusy) a jsou to předem nacvičené útočné akce, kde každý hráč má předem stanoveno, co přesně bude dělat. Jednotlivé hry vždy začínají snapem. Útočící tým se postaví proti obráncům soupeře a útočník (Centr) přihraje míč svému spoluhráči (nejčastěji Quarterbackovi). Tímto úkonem se rozehraje daná hra.

Postavení útočného týmu proti týmu obrannému – zápas Znojmo Knights vs Teplice Nordians 19.4.2015 ve Znojmě


Running play vs Passing play

Running play (běhová hra) znamená, že útočící hráč se snaží doběhnout s míčem do soupeřovy endzóny po zemi. Pokud je složen obráncem nebo vběhne do outu, útočný pokus končí.

Passing play (pasová hra) je také známa jako přihrávka vzduchem. Útočící hráč přihraje svému spoluhráči míč vzduchem, ten přihrávku musí chytit a utíkat s ní do soupeřovy endzóny. Hra opět končí, pokud je útočící hráč složen obráncem nebo vběhne do outu.


Za co se získávají body?

Nejvíce bodů lze získat za Touchdown. Touchdown znamená, že útočnému týmu se akce povedla, míč je v endzóně soupeře a útočný tým získává 6 bodů.

Poté, co útočný tým dá Touchdown, následuje Pat (Point after touchdown - dohrávka). Dohrávka může mít podobu buď kopu do branky (1 bod), nebo běhové či pasové hry (2 body).

Body může tým získat i za Field goal (3 body). Jedná se o situaci, kdy útočící tým ví, že nedosáhne Touchdownu a rozhodne se z místa, které získal kopat do brány.

Tým také může získat 2 body za Safety. Safety znamená, že se útočicí hráč dostane do vlastní endzóny a buď je v ní složen obráncem, vběhne do outu, klekne si nebo zalehne míč, dopustí se faulu ve vlastní endzóně, nebo míč, který v endzóně upustí, skončí v outu.

Na fotografii vidíte hráče Znojmo Knights, který se právě dostal do soupeřovi endzóny a skóruje touchdown – zápas Znojmo Knights vs Teplice Nordians 19.4.2015 ve Znojmě


Vyražte na zápas

Jestliže jste přečetli celý článek máte již dostatek znalostí, abyste si zápas pořádně užili. Společně jsme probrali potřebné základy, díky nimž si zápas vychutnáte a budete rozumět tomu, co se na hřišti děje. Samozřejmě jsme si vysvětlili opravdu pouze “základy základů“ a pokud by vás toto téma zajímalo více, doporučuji podívat se na stránky České Ligy Amerického Fotbalu nebo na stránky National Football League. Stále ale platí:

Nyní jste připraveni na velký zážitek, tak si jej nenechejte ujít!

Rychlý kontakt

Prostřednictvím následujícího formuláře nám můžete zaslat jakýkoliv dotaz či připomínku.
Odeslaný text bude doručen na adresu objednavky@pohary-bauer.cz.