Články
Top

Nejznámější koňské závody

Koňské závody byly, jsou a budou jedním z nejoblíbenějších a nejhojněji navštěvovaných událostí. Tradice závodů s koňmi je dlouholetá a populární mezi širokou veřejností. Již dříve se koňské dostihy těšily velkému zájmu a to jak z řad samotných jezdců, tak i z řad obecenstva – žen i mužů. V současné obliba tohoto sportu rozhodně neklesá – nadšených závodníků neustále přibývá. Pojďme si společně představit ten nejznámější koňský závod u nás – Velkou pardubickou.

Velká pardubická

Není českého občana, který by o tomto pojmu minimálně jedenkrát v životě neslyšel případně tyto velké a hojně navštěvované závodní dostihy neviděl – ať už naživo či z přenosu v televizi.


Velká pardubická se již tradičně koná každou druhou říjnovou neděli na dostihovém závodišti v Pardubicích. Zatímco na samotném počátku těchto závodů byly hony, kdy se vyšší šlechta vydala za pronásledováním zvěře a cestou překonávala nejrůznější překážky, v současné době se jedná o nejtěžší dostih v kontinentální části Evropy.


První Velká pardubická se datuje k 5. Listopadu roku 1874 a tenkrát se na start přihlásilo celkem 14 koní – přičemž do konce jich doběhla jen polovina. Od té doby se tento populární dostih koná každý rok a těší se čím dál větší popularitě. Dráha dostihu měří celkem 6900 metrů a naleznete na ní 31 překážek. Celý dostih trvá něco kolem 9-10 minut. Za nejtěžší překážku je považován Velký Taxisův příkop, který si za léta pořádání tohoto závodu vyžádal 29 koňských obětí. Mnoho úrazů je často k vidění i na Irské lavici.

Rychlý kontakt

Prostřednictvím následujícího formuláře nám můžete zaslat jakýkoliv dotaz či připomínku.
Odeslaný text bude doručen na adresu objednavky@pohary-bauer.cz.