Články
Top

Poháry a dresy na Tour de France 2014

Možná jste někdy slyšeli o jezdcích ve žlutých trikotech, kteří na kolech peláší krajinou jakožto účastníci slavné Tour de France. Víte ale, co žlutý dres znamená?

Trikoty pro nejlepší závodníky

Během tour se nesoutěží pouze o poháry pro vítěze, ale i o držení určitých dresů, jež jsou odlišeny barevně a slouží k barevnému odlišení vedoucích závodníků.

Žlutý trikot

Žlutě zbarvený dres je již téměř historickou záležitostí, jelikož se začal používat už v roce 1951. Označuje se jím průběžně vedoucí jezdec celé Tour, který má na svém kontě největší počet z rozdělovaných bodů z každé etapy. Pokud v televizi či naživo uvidíte na Toru de France jezdce ve žlutém, pak vězte, že jeho aktuální čas je v součtu všech etap nejkratší.

Zelený trikot

Dres zelené barvy se začal používat v roce 1953 k příležitosti 50. výročí závodu. Měl se stát novou diváckou atraktivitou závodu – což se také tak stalo. Jeho držitel je totiž oceněn za rychlost ve sprintech – má největší počet sprinterských bodů, které se rozdělují v závislosti na profilu každé etapy. Do celkového součtu sprinterských bodů se počítají i tzv. sprinterské bonusy, tedy prémie, za nejrychleji projetý úsek etapy.

Bílý trikot

Bílou barvu má cyklistický dres,  jež je určen závodníkům, kteří k 1. lednu roku, kdy se konkrétní Tour pořádá, nedovršili věk 25 let – samozřejmě jde o toho nejlepšího z této věkové skupiny. Poprvé se objevil už v roce 1975. Od roku 2004 jej sponzoruje Škoda auto.

Puntikovaný trikot

Bílý dres s červenými puntíky, jehož sponzorem je v současnosti francouzský Carrefour je určen pro nejlepšího závodníka do vrchu. Jde o velmi ceněnou trofej, což je dáno především náročností kopcovitých a horských etap. Titul pro nejlepšího vrchaře se uděluje již do roku 1933, avšak dres pro jeho určení je používá až od roku 1975.

Pohár pro konečné vítěze 

Pohár, jež pro letošní rok navrhli designeři (Slovenské národnosti) české Škodovky a vyrobily ve sklárnách Lasvit dostanou celkoví vítězové Tour de France po projetí cílem 27. července na pařížském bulváru Champs-Élysées.

Jeho podoba je křišťálová broušená váza s rytinou ve spodní části, která připomíná svému majiteli za co, a který rok trofej získal. Pohár je vyfoukaný do dřevěné formy z olovnatého křišťálu – tím jsou zajištěny hlavní přednosti křišťálu – vysoká propustnost a lom světla. Celková váha pak dosahuje na úctyhodných 6 kg

Zdroje obrázků: http://www.letour.fr/ (mapa), http://www.autorevue.cz/ (pohár)
Rychlý kontakt

Prostřednictvím následujícího formuláře nám můžete zaslat jakýkoliv dotaz či připomínku.
Odeslaný text bude doručen na adresu objednavky@pohary-bauer.cz.