Články
Top

Zajímavosti

Sportovní poháry se jako ocenění nejlepších výkonů používají již celá desetiletí napříč sporty. Zvyk odměňovat sportovce pohárem, vyráběným dříve především ze stříbra a dřeva, dnes už spíše z mramoru a plastu, se brzy rozšířil mezi všechna myslitelná sportovní odvětví. Proto si v tomto článku přiblížíme zajímavosti spojené s jednotlivými slavnými poháry.
 

Ukradl zloděj pouze repliku?

Pohár Julesa Rimeta byla poprvé udělena v roce 1930. Tento název sice mnohým z nás nic neřekne, ovšem FIFA Světový pohár už zřejmě ano. Žlutobílá mramorová základna na sobě nesla téměř čtyřkilovou trofej vyrobenou ze zlata a stříbra. Takové množství drahých kovů ovšem lákalo nejen fotbalové týmy, ale také všemožné zloděje a zlodějíčky. Poprvé ji zloději ukradli v roce 1966, pouhé čtyři měsíce před šampionátem. Lapka si s pohárem ovšem zřejmě nevěděl rady a tak ji zahodil do předměstské zahrady, kde ji našel zabalenou do novinového papíru psem jménem Pickles. Jenže tento amatérský pokus nebyl zdaleka jediným. V roce 1983 byla trofej ukradena znovu. Tentokrát během šampionátu v Brazílii. Pachatel ani trofej se nikdy nenašli, ovšem rychle se začali šířit spekulace o tom, zda zloděj neukradl pouze repliku. Fotbalová asociace totiž v roce 1966 nechala pro jistotu vytvořit repliku, která měla objíždět oslavy namísto originálu, právě kvůli bezpečnostním rizikům.

Třikrát a dost

Copa Libertadores je fotbalová soutěž, obdoba Ligy mistrů, ovšem soutěží v ní pouze jihoamerické týmy. Zajímavé na této trofeji je, že tým, který soutěž zvládne vyhrát třikrát v po sobě jdoucích ročnících, si ji může ponechat. První tým si ji ponechal v roce 1970 a poté byla nová ponechána v držení týmu ještě jednou. Na dalšího třikrát neporazitelného vítěze se čeká už od roku 1975.
Stejně tak je to i v případě poháru UEFA. Tým, který dokáže vyhrát tři ročníky po sobě, a nebo pětkrát bez ohledu na následnost, si může pohár ponechat. První trofej si nechal tým Realu Madrid v roce 1966, momentálně se hraje o šestou identickou trofej v řadě.
Podobné pravidlo jako by (nedobrovolně) platilo i pro anglickou klubovou soutěž FA Cup. První trofej byla vyrobena za dvacet liber a v roce 1895 ukradena neznámým zlodějem. Nikdy už ne nenašla. Druhá trofej byla darována a následně prodána ve veřejné aukci. Třetí pohár, který byl udělován od roku 1910 vydržel úctyhodných 82 let, po kterých byl stažen kvůli křehkosti. Z tohoto modelu byly vytvořeny dvě přesné repliky. První je udělována vítězným týmům, druhá slouží jako záloha pro případ že „originál“ bude poškozen nebo ukraden.
Rychlý kontakt

Prostřednictvím následujícího formuláře nám můžete zaslat jakýkoliv dotaz či připomínku.
Odeslaný text bude doručen na adresu objednavky@pohary-bauer.cz.