Články
Top

Hokej v Bělorusku

Hokejové mistrovství světa v Bělorusku je v plném proudu a tak není vhodnější chvíle, než si ve zkratce představit český národní tým a zapřemýšlet nad jeho ambicemi na zisk medailí a poháru pro vítěze.

Český národní tým pro letošní mistrovství

Český národní hokejový tým se skládá z 27 hráčů a 14 členů realizačního týmu. Nominováni byli 3 brankáři, 8 obránců a 16 útočníků.

Aktuální světové hodnocení národního týmu je na páté pozici a od vzniku samostatné České republiky naši borci pozvedli vítězný pohár již šestkrát. V celkovém hodnocení národů ve počtu získaných medailí se řadíme (v součtu i z dob minulých) se ztrátou jedné medaile na druhé místo za Kanadu – ta jich prozatím získala celkem  48.

Zdroj: empirewallpapers.net

Trenéři

Po čtyřleté pauze se do křesla hlavního trenéra národního týmu posadil bývalý dlouholetý hráč, jež zažil i vítězství na Olympijských hrách v Naganu - Vladimír Růžička. Ten si roli hlavního trenéra vyzkoušel již při mistrovství v letech 2005 a 2010. Jeho asistenty jsou Ondřej Weissmann (u týmu od roku 2004) a Jaroslav Špaček (nastoupil po Olympiádě v Soči 2014). K týmu se opět přidal i bývalý elitní brankář Martin Prusek, jako brankářský trenér.

Zajímavosti o týmu

·         Nejstarším hráčem je Jaromír Jágr (15.2.1972 – 42 let)

·         Nejmladším hráčem je útočník Tomáš Hertl (12.11.1993 – 20 let)

·         Nejmenším hráčem je útočník Jakub Petružálek – 176 cm

·         Nejvyšším hráčem je obránce Ondřej Vitásek – 193 cm

·         Nejtěžším hráčem je obránce Roman Polák – 107 kg

·         Nejlehčím hráčem je Jakub Petružálek – 80 kg

·         Nejvíce gólů za národní tým vstřelil Jaromír Jágr  - 45

·         Nejvíce zápasů za národní tým odehrál Tomáš Rolinek – 135

·         6 hráčů je z NHL, 13 z KHL, 6 z naší extraligy a zbytek z dalších soutěží

Detailní informace o české hokejové reprezentaci najdete v oficiálním průvodci pro média zde.

Ambice pro zisk vítězného poháru

Česká hokejová reprezentace prošla několika dílčími změny, přičemž tou největší je výměna hlavního trenéra – po relativně nevydařené Olympiádě a ne zrovna pozitivní kritice ze strany médií a veřejnosti ukončil svoji činnost dosavadní kouč Alois Hadamczik a na jeho místo byl zvolen Vladimír Růžička. Ten částečně obměnil složení týmu a přizval některé hráče, kteří dříve prostor nedostávali (na soupisku se tentokrát vešel i Jiří Hudler).

Zdroj: lokotrutnov.cz

Chceme medaili a nejlépe zlatou“, prohlásil český kapitán Rolinek. Naděje nároďáku dávají i bookmakeři, kteří ho řadí mezi 5 největších favoritů s kurzem 9:1. I papírově se můžeme považovat za jedny z favoritů, nicméně na papíře se ještě žádné utkání nevyhrálo. Proto aby čeští hokejisté mohli svým fanouškům na Staroměstském náměstí představit zlaté medaile a putovní pohár, budou muset projít přes základní skupinu do vyřazovacích bojů a skrze tyto „zápasy o všechno“ dojít až do bojů o zlato.

Ambice tedy jsou, vůle také, uvidíme, co na to řeknou naši soupeři na hřišti.

Rychlý kontakt

Prostřednictvím následujícího formuláře nám můžete zaslat jakýkoliv dotaz či připomínku.
Odeslaný text bude doručen na adresu objednavky@pohary-bauer.cz.