Články
Top

Jak začít levně cestovat?

Cestovat, vidět spoustu zajímavých míst, získat nové zážitky a přátele a současně přitom moc neutratit, to je asi snem každého z nás. Cestování vás však nemusí zruinovat, stačí k němu přistoupit trošku jinak a půjde to!

Mezi základní pravidla levného cestování patří:

  • Správné načasování cesty – to znamená, dobře rozvážit kdy vyrazit (nejlépe mimo hlavní sezónu), kde se ubytovat, kam se vydat

KDY: Velmi důležité je si kupříkladu u cesty letadlem zjistit, v které dny je výhodnější si koupit letenku, proto je významným parametrem levnějšího cestování flexibilita. A nejde jen o dny, ale i konkrétní hodiny letu. Ideální pak je, pokud jste flexibilní i co se destinace týče.

Cestování mimo hlavní sezónu může ušetřit vaší peněžence spoustu peněz, protože ceny za ubytování, stravování i služby pro turisty jsou obvykle významně nižší.

KDE: Pokud jde o ubytování, nabízí se coby levná varianta pochopitelně hostely a ubytovny. Kdo proti nim má výhrady, ten může využít sdílené ubytování typu Airbnb nebo CouchSurfing.

KAM: Zrovna tak nemá smysl snažit se ušetřit a přitom se ubytovat v některém z nejdražších měst světa, jako je třeba New York či Tokio. Už samotná volba lokality může dovolenou významně zlevnit či prodražit. Proto pokud chcete šetřit, vydejte se na místa s levnějšími životními náklady než je místo, kde žijete.

  • dobře naplánovaný a zorganizovaný rozpočet

Cestovní rozpočet má dvě stránky – jak ušetřit a jak si přivydělat

Ušetřit:

  • Máte-li v plánu nákladnější cestu, je dobré se na ni připravit předem, kupříkladu snížit si na minimum náklady na let. K tomu je výhodně sbírat letecké míle a uspořit si tak dostatek bonusu na redukci vysoké ceny letenky. Totéž platí o hotelových bodech. Obojí je možné získat i prostřednictvím odměn kreditních karet, různých speciálních nabídek a online bonusů. Jen je třeba tomu s dostatečným předstihem věnovat určitý čas a námahu.
  • Sdílená ekonomika neznamená jen sdílené ubytování, ale také možnost využití místních obyvatel coby průvodců, získání informací o levných supermarketech, restauracích či barech, sdílení jízdy autem místo hromadné dopravy či drahých taxi nebo domácí vaření.
  • Bezplatná pěší turistika, mnohdy spojená i se spaním ve stanech a vlastním vaření

Přivydělat si:

Přivydělat si peníze nebo jen tak cestovat zdarma můžete i tehdy, pokud si najdete příhodné příležitostné zaměstnání, jako například:

  • Můžete se nechat najmout jako posádka výletní lodi či jachty. Pokud nemáte s prací na lodi zkušenosti, můžete se nechat najmout třeba jako kuchař, barman či číšník.
  • Téměř ideální je pak práce pro některé autopůjčovny či transportní společnosti, které nabízí službu přesunu automobilů z jednoho místa na druhé.

Další možností jak ušetřit je nabídnout své služby pro tzv. house sitting, což v podstatě znamená hlídání domu v době, kdy jsou jeho majitelé mimo, například na dovolené. Získáte tak bezplatné ubytování s možností vlastního vaření a přitom máte nespočet příležitostí prozkoumat danou lokalitu.

Vlastní vaření je pak výhodou a nezpochybnitelnou úsporou v každém případě, protože z levných surovin si můžete připravit chutné jídlo v dostatečném množství.

Milovníci památek, kteří se děsí vysokých poplatků v muzeích a galeriích, by měli důkladně prozkoumat nabídky daného města, protože prakticky všude najdete možnost slevových turistických karet, které nabízí zlevněné či dokonce bezplatné vstupy do mnoha míst, a to mnohdy včetně bezplatné veřejné dopravy. A navíc se často vyhnete i dlouhým frontám u pokladen, takže šetříte i čas.

Netrváte-li při svých cestách na návštěvě světových metropolí, pak jsou osvědčenou jistotou nízkorozpočtové turistické destinace, jako Thajsko, Nepál, Vietnam, Indie či Latinská Amerika. Mezi levnější evropská města pak patří třeba Krakow, Riga či Tallin, ale relativně levně se můžete ubytovat třeba i ve Štrasburku či v Lisabonu.

Svou roli hraje také rychlost cestování. Máte-li dostatek času, můžete volit například cestu autobusem či pomalejším vlakem. Ušetříte peníze a ještě se můžete pokochat okolní krajinou a seznámit se s místními lidmi nebo se případně zdokonalit v místním jazyce. S tím je do jisté míry spojena i výhoda cestování nalehko, jen s příručním přenosným batohem, což vám usnadní cestování s nízkonákladovými dopravci.

Jak ale našetřit na cestu?

Ušetřit peníze na cestování je možné buď tak, že budete pravidelně odkládat určitou částku na speciální účet nebo prostě využijete některou z méně běžných možností.

Jednou z nich je house swapping, tedy pronájem svého domu. Toto je možné provést buď za pomoci inzerce na speciálních stránkách, nebo využít sociální sítě. Možná je také jakási krátkodobá výměna domu, kdy se majitelé vlastně prohodí a každý tak získá bezplatný pobyt na místě, které touží navštívit.

Ušetřit na výdajích za cestu pak můžete buď s využitím stopování nebo tzv. carpool čili spolujízdy. Právě tato druhá možnost, spolujízda, vyžaduje dobré plánování, ale je to na druhou stranu bezpečnější varianta než stop.

Cestování ve větších skupinkách je výhodnější, protože si můžete levně pronajmout určitý rekreační objekt, kde pochopitelně větší počet osob snižuje cenu za jednotlivce.

A pochopitelně platí, neutrácet zbytečně! Je jasné, že kdekoliv se člověk ocitne, útočí na něj ze všech stran množství obchůdků a krámků se suvenýry. Pochopitelně nějakou drobnost z cesty chce asi přivézt každý, ale je potřeba dobře zvážit, co je ještě drobný suvenýr pro vzpomínku a co už je zbytečné mrhání penězi.

Ač se to nezdá, ušetřit lze i s dovolenou typu All-Inclusive, a to tehdy, pokud dokonale využijete všechny nabízené služby, které byste si jinak museli zaplatit. Není to sice přímo ukázka levného pobytu, ale způsob, jak snížit náklady na dovolenou to určitě je.

Rychlý kontakt

Prostřednictvím následujícího formuláře nám můžete zaslat jakýkoliv dotaz či připomínku.
Odeslaný text bude doručen na adresu objednavky@pohary-bauer.cz.