Články
Top

Sportovní poháry

Sportovní poháry mohou být unikátní jako nedocenitelný Světový pohár, nebo masově vyráběné malé poháry za méně než sto korun. Dříve se poháry vyráběly pouze z kovu, posazené na dřevěném či kovovém základu. Dnes se v zájmu zachování nízké ceny často používá plast obarvený zlatou, stříbrnou či bronzovou barvou.

Historie pohárů

Poháry se udělovaly vítězům sportovních událostí už na počátku 17. století ve Spojených státech. Z roku 1699 známe Kypův pohár, který byl udělen v Nové Anglii vítězi koňského závodu. V roce 1894 byl udělen první Stanley cup, o šest let později mohli tenisté stisknout v rukou Davisův pohár.
 

Jak se poháry vyrábí?

Většina prodejců pohárů není jejich výrobci, tedy alespoň ne v úplném slova smyslu. Často se části pohárů vyrábějí ve velkých továrnách, které tyto části prodávají jednotlivým obchodníkům. Jelikož počet a různorodost vyráběných částí je nezměrný, mohou obchodníci „vyrábět“ nebo chcete-li dávat dohromady originální kusy. Díky tomu jsou schopni prodejci vyjít zákazníkovi vstříc a vyrobit mu tak pohár přesně na míru.

Materiál, z kterého jsou vyrobeny

Jak již bylo řečeno většina pohárů je vyráběna z plastu. Ten je zahříván při vysokých teplotách a vkládají se do něj kovové fólie, které mu dají barvu a kovové hřeby, které mu propůjčí tvrdost.
Jednotlivé části jsou buď lisované, nebo extrudované za přítomnosti vysokých teplot a tlaku. Na začátku celého procesu jsou pouze plastové peletky, které jsou za obrovského tlaku a tepla formovány do potřebných tvarů.

Design v mnoha variantách

Přestože samotná výroba je dnes vysoce automatizovaná, design si stále drží znaky původních postupů. Pokud se firma rozhodne vyrobit nový typ poháru nebo jeho části, celý proces začíná výzkumy mezi spotřebiteli. Na základě jejich přání a stížností předá společnost práci sochařům, designerům, grafikům a dokonce i inženýrům, kteří mají za úkol vytvořit prototyp.  Ten dále prochází sérií testů a posudků, které jej mohou kdykoliv vrátit k přepracování. Když je na světě finální verze, jsou vyrobeny první oficiální kusy, které zabalí automatický balící stroj a nabídnuty k prodeji. Každý kus, který neprojde kontrolou kvality, se opět roztaví a vrátí do výroby, celý proces je tedy velice efektivní.

Ukázka poháru

Rychlý kontakt

Prostřednictvím následujícího formuláře nám můžete zaslat jakýkoliv dotaz či připomínku.
Odeslaný text bude doručen na adresu objednavky@pohary-bauer.cz.